slak voor pc

De bezoeker klikt jouw website aan, maar na een paar seconden is de webpagina nog niet ingeladen. Wat doet jouw bezoeker? Jawel, die verlaat je website om een alternatief te zoeken.
De impact van de snelheid van je website is gigantisch. Waarom is een snelle website nog zo belangrijk? Hoe kan je de snelheid van je website optimaliseren?

Boost de snelheid van je website met onderstaande tips

Optimaliseer je foto's

Grote (zware) afbeeldingen beïnvloeden de laadtijd van de webpagina’s heel sterk. Foto’s die bijvoorbeeld met je camera genomen zijn bevatten heel wat data (datum, copywrite-info, …). Die data moet eerst ingeladen worden voordat de afbeelding zichzelf weergeeft. Gevolg: tragere laadsnelheid. 

Dé oplossing is om je afbeeldingen te comprimeren (kleiner te maken). Handig als jouw cms-systeem dit automatisch voor jou kan doen. Hiermee wordt alle data verwijderd en wordt de afbeelding ook kleiner gemaakt. Je ziet géén verschil en de afbeelding laadt sneller in.

Niet alle cms-systemen comprimeren echter de afbeeldingen automatisch. Je vraagt dit best eens na bij jouw webbouwer. Als het cms-systeem dit niet voor jou doet, doe jij dit best wél voordat je ze uploadt in de website.

Comprimeer je afbeeldingen via deze tool: tinyjpg

Ook de extentie doet er toe. Kies voor afbeeldingen die geen transparantie nodig hebben steeds .jpg als extentie. Een .jpg geeft een foto scherper weer én is vaak ook minder zwaar dan een .png.

cameratoestel

2. Verwijder overbodige plugins

Met een plugin kan extra funcionaliteit aan de website worden toegevoegd. Denk maar aan social media feeds, een kalender plugin, …

Ga steeds na of de functionaliteiten nuttig zijn voor de gebruiker. Hou er rekening mee dat plugins heel wat webruimte in beslag nemen en ook jouw website zwaarder maken wat een nefast effect heeft op de laadtijd.

3. Herstel gebroken links

Na verloop van tijd kan je pagina’s verwijderd hebben. Is er nog een link aanwezig naar die verwijderde pagina, dan komt de bezoeker op een ‘gebroken link’ terecht.

Een gebroken link leidt tot extra vertraging bij het inladen, controleer daarom jouw website op ‘gebroken links’ en herstel of verwijder deze.

Met deze tool kan je gemakkelijk de gebroken links opzoeken: de Gebroken Link Checker.

not found page

4. Stabiele hosting

Meestal staat jouw website op een server die je deelt met heel veel andere websites. Raakt die server overvol, dan kan er vertraging optreden.
Ga de status van de server na bij je webbouwer en upgrade desnoods naar een dedicated (eigen) server.

Controleer de laadtijd van jouw website

Benieuwd hoe jouw website ervoor staat?
Via onderstaande tools kan je de laadtijd van je website checken én krijg je suggesties om te optimaliseren:

Google page Speed

GT Metrics

Waarom is een snelle website zo belangrijk?

Tevreden bezoekers converteren sneller

Snelle laadtijd is niet alleen essentieel om bezoekers op je website te krijgen, het is ook belangrijk om ze daar te houden én ze actie te laten ondernemen. Is de respons van de website te traag naar de vraag van de gebruiker, dan haakt men vroegtijdig af. Hoe sneller je website, hoe meer en vaker mensen bij jou actie ondernemen. Een rapport van Mobify toont aan hoe een tragere laadtijd het online aankoopproces negatief beïnvloedt.

conversiegrafiek

Snelle websites scoren beter in Google

Google wil zijn gebruikers zo gericht mogelijke zoekresultaten aanbieden. Voor de zoekmachine is een snelle website een vereiste voor een goede gebruikerservaring. Websties die niet voldoen aan de basisprincipes van gebruiksvriendelijkheid wordt afgestraft met een minder gunstige ranking in de zoekresultaten.

Lees meer over goed scoren in Google

Hoe snel is snel genoeg?

Eerlijk? Je website kan niet snel genoeg zijn. Om je een idee te geven: Google hanteert de ‘1 seconde’-regel voor websites op desktop. Na één of twee seconden verliezen gebruikers hun geduld en zijn ze geneigd de pagina te verlaten. Iets langzamere laadtijden (max 3 seconden) zijn op mobiel meer toegestaan omdat de laadtijd daar afhankelijk is van het bereik en mobiele data (3G of 4G).

Test hier de snelheid van je website

Wil jij ook graag een snelle website die hoog scoort in de zoekresultaten?

piet gespiegeld