Header 2.0 Tekengebied 1 Tekengebied 1

Grafisch design evolueert voortdurend. Sommige trends zijn échte blijvers, maar er zijn er ook die komen en gaan. In dit artikel zal ik een aantal trends voor 2023 bespreken, waarmee je je kan inspireren voor jouw eigen ontwerpen.

Y2K ofwel Year 2000

Nostalgie in branding is een belangrijke factor om consumenten en factoren met elkaar te verbinden. Herinner je je de jaren 2000? Pokémon was net uitgebracht in Japan en de Spice Girls en Backstreet Boys waren dé popidolen. Je hebt het misschien al gemerkt in de mode: de trends uit de jaren 2000 komen terug. Smalle zonnebrillen, futuristische looks, zilverblauwe oogschaduw, ... Ook in grafisch ontwerp zien we dit terug. Concreet vertaalt zich dit in ontwerpen met felle kleuren, holografie en metallic texturen. Een stijl die je in een oogwenk meevoert naar een Rave party uit het begin van de jaren 2000.

y2k

Maximalisme

Het minimalisme maakt plaats voor gedurfde ontwerpstijlen. Meer is meer als het gaat om maximalistisch design. Het gaat over expressie van de meest vrije soort, maar wees gewaarschuwd: er is een dunne lijn tussen maximalisme en rommelig.
Hanteer de regels van grafisch ontwerp om een goed evenwicht te vinden

We zien bij deze trend een gedurfde keuze in typografie, radicale kleurencombinaties en overweldigende visuele elementen.

maximalisme

Experimentele lettertypes

Display- en serif-lettertypen vormen de kern van deze trend terwijl we experimenteren met hoe ver we de grenzen van leesbaarheid kunnen verleggen. Het aantal lettertypes met zachte, organische en speelse vormen zullen toenemen. Een aandachtspunt: leesbaarheid opofferen voor een zeer geavanceerd ontwerp kan tegenstrijdig werken.

experimentele lettertype

Handgemaakt tintje

Zelfgemaakte illustraties en doodles voegen een persoonlijke en menselijke touch toe aan jouw grafisch ontwerp. Van eigenzinnige patronen tot vrij vloeiende illustraties, alles kan. Het is een ode aan vakmanschap en kunst. Vaak wordt een zelfgemaakte illustratie of doodle gecombineerd met een speels lettertype.

illustraties en doodles

Gothic en grunge

Door de serie over Wednesday Addams is gothic weer helemaal hip. Goth- en grunge-ontwerpen zijn helemaal het tegenovergestelde als je ze vergelijkt met de Y2K ontwerpen. Zwart staat hier centraal en wordt gecombineerd met texturen en donkere tonen. De regels van compositie, kleur en hiërarchie worden allemaal uitgedaagd om iets nieuws te creëren in een anti-conformistische stijl.

gothic

Vintage minimalisme

Retro pastelkleuren all over the place! Door het ontwerp daarnaast vrij eenvoudig te houden bekom je minimalisme. Combineer ook de vintage pastels met een modern lettertype om een mooi evenwicht te vinden tussen vintage en tijdloos. Het moet er niet meteen retro uitzien, eerder rustig met een kalm kleurpalet of lettertype. Het is vooral een knipoog naar de speelsheid van de jaren 70.

vintage minimalisme

Blur & gradients (vervagingen en verlopen)

Deze trend is al een tijdje trendy, maar we zien dat er nu eerder abstracte varianten gebruikt worden. Functioneel gezien voegen kleurovergangen focus toe aan je ontwerpen en verbeteren ze de leesbaarheid van overlappende tekst.

kleurverloop

Aanraken & voelen

In 2023 voegen we texturen toe, zoals kauwgom, glas, korrelig papier en vloeiende zijde om het ontwerp een fysiek gevoel te geven. Kijk verder dan digitale grenzen en voeg fysieke sensatielagen toe door middel van textuur. Denk bijvoorbeeld aan zand, bubbels van in je frisdrank.

aanraken en voelen (textuur)

Nuchter

Ontwerpers omarmen het klimaat en voorzien hun ontwerpen van natuurlijke elementen in de vorm van texturen en een aards kleurenpallet. Deze trend is erg toepasselijk voor branding van producten of merken met een link naar het ‘natuurlijke’.  

nuchter ontwerpe

Sci-fi psychedelica

Sommige laten zich inspireren door de planeet, maar anderen kijken liever naar het onbekende en houden van de verbeelding en de vraag ‘Wat als’. Vele science fiction films zoals Dune, Satar Wars en The Mandalorian vormen een inspiratiebron voor grafisch ontwerp. Dit uit zich in psychedelische patronen, futuristische lettertypes, neon kleuren, surrealistische foto’s, ... (De trend holografisch surrealisme is een gelijkaardige trend)

science fiction psychedelica

Ontworpen door Artificiële intelligentie

Ontwerpers gebruiken hun creatieve geest om AI-tools art-direct te maken en grafisch ontwerp naar een hoger niveau te tillen. AI image generators zoals Dall-E en MidJourney zullen in 2023 een enorme groei kennen, waardoor er zeer veel visuele content op een korte tijd kan worden opgemaakt. Als je zelf even geen inspiratie hebt kun je gemakkelijk door AI iets laten ontwikkelen.

AI

Abstract 3D

Deze trend is gericht op het creëren van driedimensionale ontwerpen die abstract en experimenteel van aard zijn. Ontwerpers zullen dit gebruiken om hun ontwerpen in het oog te laten springen.

abstracte 3d

Holografisch surrealisme

Alles draait rond het creëren van een futuristisch, buitenaards gevoel. Deze trend kenmerkt zich door het gebruik van iriserende kleuren, holografische patronen en neonlichten. (Dit kun je ook linken aan de trend sci-fi psychedelica.)

holografische surrealisme

Mystiek

Denk aan mystieke iconografie die verband houdt met astrologie en waarzeggerij. De trend is sterk afhankelijk van populaire symboliek, waaronder sterrenbeelden, alziende ogen, lotusbloemen en heilige geometrie. Puur visueel gezien is er een samengaande zachtheid in deze ontwerpen.

mystiek

Kortom: Ontwerp is overal, en als je op de hoogte blijft heb je het voordeel dat je relevant en ruimdenkend blijft met jouw ontwerpen. Deze trends zijn daarnaast ook een weerspiegeling van de veranderende wereld om ons heen.

Wil jij ook graag drukwerk dat écht opvalt?

piet gespiegeld