
We selecteerden de 10 meest voorkomende valkuilen bij het ontwerpen van een logo. Een voorbereid ontwerper (of ondernemer) is veel waard. 😉
Als het onduidelijk is waarvoor je bedrijf of organisatie staat, zal je logo ontwerp ook niet relevant of passend zijn.
Zorg ervoor dat je ontwerper jouw merk volledig begrijpt voordat je start aan de ontwerpfase. Onderstaande vragen helpen je op weg.
Het belangrijkste werk komt voordat je begint met het ontwerp.
Laat het logo ontwerp zien aan mensen die je bedrijfsnaam niet kennen en laat hen de naam uitspreken. Vooral bij handgeschreven lettertypes lijken sommige letters sterk op elkaar, waardoor de leesbaarheid moeilijker wordt. Let ook op met dunne letters, van ver kan je die minder gemakkelijk lezen.
Bevat je logo te veel elementen of men probeer te veel ideeën in het ontwerp te proppen, dan wordt het moeilijker om het in één oogopslag te herkennen. Het wordt ook minder schaalbaar.
De meest succesvolle logo’s zijn heel eenvoudig. Don’t overdo it.
Hoe vaak heb je een verfborstel gezien in het logo van een schilder? Of een lotusbloem bij een schoonheidsspecialiste? Stap af van visuele clichés.
Google even ‘logo + jouw branche/productcategorie’ en bekijk de resultaten. Je ziet hier meteen hoe het NIET moet. Bedenk nieuwe manieren om uit te beelden waarvoor jouw merk staat.
Laat ook beeldbanken of logobanken links liggen, de kans dat iemand anders dat grafisch element heeft aangekocht is groot.
Laat je niet meeslepen door huidige trends. Wat nu ‘in’ is, is over 3 jaar waarschijnlijk terug ‘uit’. Ik denk aan kleuren, kleurverlopen, schaduwen, …
Onderstaande logo’s geven alvast het goeie voorbeeld. Ze gaan zijn doorheen de jaren bijna ongewijzigd gebleven.
Zorg ervoor dat jouw logo goed leesbaar en duidelijk is op verschillende media en afmetingen.
Vergelijk je logo even met een website. Het ontwerp van je website past zich (als die goed is opgebouwd) aan de grootte van je scherm aan. Bekijk hier de voorbeelden en verklein je scherm om te zien hoe de logo's zich aanpassen.
Wat kan je proberen?
Zet je logo eens om naar het zwart-wit. Is het nog steeds herkenbaar? Dan zit je goed. Verdwijnen er echter elementen, dan is het hoog tijd om jouw logo aan te passen.
Hoewel kleur en effecten kunnen worden gebruikt om de boodschap van het logo te versterken, mogen ze niet worden gebruikt als de belangrijkste methode om de boodschap over te brengen.
Ga je naast online communicatie ook print voorzien? Kleuren in je drukwerk kunnen namelijk afwijken van de kleuren op je beeldscherm. Voor de ene kleur is het verschil tussen web en print groter dan het andere. Kies dus je kleuren zorgvuldig samen aan de hand van een pantonewaaier. Zo voorkom je onaangename verrassingen nadien.
Een vector bestand is een grafische afbeelding die oneindig vergroot of verkleind kan worden zonder kwaliteitsverlies. De extensie eindigt op .eps of .ai.
De tegenganger van een vectorieel bestand is een pixel bestand. Deze komen heel vaak voor: het zijn afbeeldingen met .jpg of .png, .bmp of .gif als extensie. De meeste bestanden die je op internet terugvindt zijn pixelbestanden. Die kan je niet onbeperkt vergroten zonder kwaliteitsverlies. Daarmee zijn ze niet altijd geschikt voor drukwerk waarbij een hoge resolutie een vereiste is.
Eens je logo ontworpen, heb je een korte handleiding nodig om jouw logo en huistijl correct toe te passen. Op die manier kan je de stijl van jouw merk consistent verderzetten naar je andere communicatie.
Twijfel je of jouw logo ontwerp goed is opgebouwd? Stuur jouw logo mee via onze logo analyse en ik geef je mijn eerlijke feedback.
Liever een persoonlijk gesprek? Spreek met ons af!