
Heb je als kmo je Google Mijn Bedrijfspagina nog niet geclaimd? Het kan de beste overkomen. Maar weet dat dagelijks duizenden mensen gebruik maken van Google Search en Google Maps om snel en efficiënt lokale bedrijven te vinden. Een bedrijfsprofiel op Google Mijn Bedrijf (Google My Business) is niet alleen een onmisbare tool voor je online zichtbaarheid, het biedt ook inzichten over je klant. Hieronder sommen we alle voordelen en tips op bij het aanmaken van Google Mijn Bedrijf.
Stel dat je je onderweg naar huis realiseert dat je geen brood voor morgenochtend hebt. Hoe vind jij dan een bakker op je route? Jawel, via Google Mijn Bedrijf. Met de smartphone in de hand vind je in no time de dichtstbijzijnde bakker. Je vult de zoekterm ‘bakker’ in en Google presenteert je meteen 3 bakkers in de buurt. Je ziet – indien de bedrijfspagina goed is opgezet – meteen alle belangrijke informatie: de directe contactgegevens, openingsuren, de website, drukte, foto’s. Nog even kijken naar de reviews en hupla, na één klik navigeer je ernaartoe.
De kans is groot dat ook jij - ondanks de Google info - al eens voor een gesloten deur hebt gestaan. De reden van die vervelende ervaring is dat die winkel de aangepaste openingstijden niet heeft ingevoerd in het GMB bedrijfsprofiel. Voorkom dus dergelijke situaties en houd openingsuren die afwijken up-to-date op je GMB. Aangepaste openingstijden zoals bv. vakantieperiodes, die vermeld staan op de website worden vaak over het hoofd gezien.
Zoek je de naam van een bedrijf, dan krijgen de bedrijfsgegevens een opvallende positie. Op desktop vind je die aan de rechterzijde, op smartphone helemaal bovenaan.
Zoek je via Google een dienst, dan komen 3 uitgelichte bedrijven uit je buurt helemaal bovenaan. Een volgende actie kan het bezoeken van je website zijn. Er wordt dus sowieso extra traffiek naar je website gegenereerd. Let wel: als er geadverteerd wordt op bepaalde zoektermen, komen de betaalde advertenties boven de lokale zoekresultaten.
Hou er ook rekening mee dat de invulling van je bedrijfsprofiel invloed heeft op je ranking in de zoekresultaten. Pas daarom volgende tips toe:
Google Mijn Bedrijf geeft je bedrijf niet alleen in de zoekresultaten weer, het toont ook de locatie van je bedrijf via Google Maps.
Heb je (nog) geen website, dan is een GMB dé manier om je doelpubliek op de hoogte te brengen van je producten en/of diensten. Laat via GMB meteen zien waarmee je jouw klant kan helpen. Gebruik foto’s en voorzie bij iedere foto een korte uitleg.
Contact opnemen was nog nooit zo eenvoudig: mobiele gebruikers kunnen bij jouw vermelding rechtstreeks bellen naar jouw bedrijf.
Daarnaast biedt het onderdeel ‘vraag en antwoord’ de mogelijkheid om vragen te stellen en die te beantwoorden. Zo help je snel (potentiële) klanten verder en bouw je aan de relatie met je doelgroep. Reageer ook altijd op negatieve reviews, op die manier schep je vertrouwen bij je doelpubliek.
Het onderdeel ‘Insights’ geeft je waardevolle informatie over de bezoekers van je bedrijfsprofiel:
Je kan ook de prestaties van je profiel vergelijken met gelijkaardige bedrijven (bv. Weergaves van de foto’s, ...)
Soms zie je ook de populaire bezoekuren en bezoekduur. Google baseert zich op het gedrag van anonieme gebruikers die hun locatie willen prijsgeven. Hiervoor is de voorwaarde dat er voldoende bezoekers zijn.
Wil je graag weten wat er gebeurt als er iemand vanuit Google My Business je website bezoekt? Voeg dan utm-tags toe aan je website. Dit zijn ‘meetlinks’ waarmee je te weten komt welke pagina’s de bezoeker bekijkt. De resultaten kan je vervolgens bekijken in het onderdeel ‘Acquisitie’ in Google Analytics.
Sinds 2007 is het mogelijk om je lokale vindbaarheid een extra boost te geven door wekelijks een update te plaatsen. Door prospecten en klanten op de hoogte te houden van het reilen en zeilen in je bedrijf, werk je opnieuw aan klantenbinding.
Een update kan in de vorm van een nieuwsbericht (vacature, een nieuwe werknemer, ...) of zelfs een promotie of een event.
Bij een post heb je ook de mogelijkheid om een knop toe te voegen die je doorlinkt naar een pagina op je website.
De levensduur van een post is 7 dagen, na die periode verdwijnt het bericht automatisch.
Een uitzondering hierop is een event, waar je begin- en einddatum instelt.
Houd je tekst bondig, want enkel de eerste 100 karakters wordt zichtbaar.