
Brengt jouw bedrijf verschillende producten en/of diensten uit? Kies je dan om deze als aparte submerken te lanceren of houd je het bij één merk? De merkarchitectuur beschrijft hoe jouw verschillende producten en/of diensten zich tegenover elkaar verhouden.
Het vastleggen van de merkarchitectuur of merkhiërarchie is een essentieel onderdeel van je merkstrategie. We helpen je de juiste merkarchitectuur te kiezen door de verschillende modellen toe te lichten.
Bij een monolitisch merk krijgen alle diensten of alle producten hetzelfde logo en dezelfde huisstijl. Deze ‘alles is één’-merkstrategie is het meest voorkomend. Bij dit merkmodel is er altijd één consistent verhaal.
Voorbeelden van monolitische merken:
Voordelen van dit model:
Nadeel van dit model:
Bij het semi-monolitisch model wordt er ook een uniforme huisstijl gehanteerd, maar er wordt voor ieder submerk een kleine variatie in de huisstijl aangebracht.
Mogelijke variaties:
Ondanks de varianten in opmaak, wordt de uniformiteit min of meer behouden.
Weet ook dat het bundelen van producten én activiteiten binnen hetzelfde merk zeker mogelijk is, zolang er een rode draad behouden blijft. Een goed voorbeeld hiervan is ‘Red Bull’. Het merk ‘dat je vleugels geeft’ verkoopt niet alleen energiedrankjes, het organiseert ook events die passen bij het verhaal van ‘beter presteren’.
Voordelen van het semi-monolitisch model:
Nadeel van het semi-monolitisch model:
Bij endorsed brands krijgen de submerken een totaal eigen ontwerpbenadering. Het hoofdmerk blijft hierbij als ‘label’ aanwezig in het geheel.
Voorbeelden
Voordelen van dit model:
Nadelen:
Het moedermerk is niet visueel aanwezig bij de submerken. Ieder submerk heeft zijn eigen logo, eigen tone-of voice en eigen huisstijl. Dit model is aan te raden als je veel verschillende markten wilt benaderen met verschillende producten of diensten. Dan wordt er voor elke markt/doelgroep een onafhankelijk submerk ontwikkeld om die specifieke doelgroep aan te boren. We zien dit model vaak terug bij in de snelle consumentenmarkt.
Voorbeelden:
Voordelen van single branding:
Nadelen van single branding:
Het is mogelijk dat je niet één model hanteert, maar verschillende modellen combineert.
Zo heb je bij de Coca Cola company ‘single branding’: ze brengt verschillende ‘stand alone’ submerken uit zoals Fanta, Sprite, Aquarius, Coca-Cola, maar Coca-Cola is zelf een semi-monolitisch merk. Het brengt namelijk varianten uit: de light, de zero, de decaffeïne, …
Ook Nestle hanteert verschillende modellen. Enerzijds brengt de organistatie producten uit met het label 'Nestle', anderzijds heeft ze merken die op zichzelf staan uitgebracht.
Belangrijk is om je doelstellingen op lange termijn en missie vast te leggen. Waar wil je naartoe over? Waarvoor is je hoofdmerk er? Is er een overkoepelend verhaal mogelijk voor alle submerken of zijn ze totaal niet verzoenbaar? Ben je van plan je diensten of je gamma producten uit te breiden op termijn?
Ga ook bij jouw bestaand merk na wat de huidige perceptie is van de doelgroep tegenover je merk(en). Is dit duidelijk of is er verwarring?
De antwoorden op deze vragen leiden je al snel naar de gepaste merkhiërarchie.
Over het algemeen kunnen we stellen dat het monolitisch model de eenvoudigste en goedkoopste. De producten en/of diensten moeten hierbij wel samen te brengen zijn onder één missie of passen binnen dezelfde merkpersoonlijkheid. Is dit niet het geval, is het verstandig om deze als onafhankelijk merk op te bouwen.